Wino Gevelli Zvari Kakhuri Qvevri 13,5% 0,75l
Opis
Gevelli Zvari Kakhuri Qvevri to wino wytwarzane w glinianych amforach Qvevri zakopanych w ziemi, zgodnie ze staro-gruzińską metodą wpisaną na listę narodowego dziedzictwa kulturowego UNESCO, której początki sięgają 6000 lat p.n.e. Wino powstaje z ręcznie zbieranych i wyselekcjonowanych winogron za szczepów Rkatsiteli (80%) oraz Mtsvane (20%), pochodzących wyłącznie z kachetyńskich winnic Gevelli (apelacja Tsinandali). Fermentacja i pierwsze 6-miesięczne fermentowanie odbywa się wraz z szypułkami, skórkami i nasionami winogron, a następnie wino jest filtrowane i przelewane do stalowej beczki, gdzie leżakuje przez kolejne 2 miesiące, aż do momentu ułożenia się aromatów. Wino wtedy przybiera piękny bursztynowy kolor i okazuje złożone nuty owocowe, m.in. dojrzałej gruszki, suszonych owoców, orzechów oraz polnych kwiatów. Na podniebieniu Gevelli Zvari Kakhuri Qvevri zachwyca swoją strukturą i głębokim smakiem. W smaku pełne i zrównoważone z długą, przyjemną i mocno taninową końcówką.
Podawać w temperaturze 12-14°C do sushi, ceviche, skorupiaków, drobiu oraz deski serów.
Aromat: dojrzała gruszka, suszone owoce, orzechy, polne kwiaty
Smak: białe owoce, mirabelka, morela, miód
Finisz: długi, taninowy
Dane techniczne
Kolor | Białe |
Smak | Wytrawne |
Kraj | Gruzja |
Charakter | Dojrzałe |
Pojemność | 750 ml |
Zawartość alkoholu | 13% |