
Kraj
-
Anglia (2)
-
Australia (1)
-
Austria (5)
-
Barbados (30)
-
Belgia (2)
-
Belize (1)
-
Czechy (1)
-
Dominikana (25)
-
Fiji (6)
-
Filipiny (11)
-
Francja (5)
-
Grenada (2)
-
Gujana (7)
-
Gwatemala (12)
-
Hiszpania (2)
-
Jamajka (29)
-
Japonia (1)
-
Kolumbia (12)
-
Kuba (21)
-
Martynika (12)
-
Meksyk (4)
-
Ocean Indyjski (1)
-
Panama (18)
-
Peru (3)
-
Polska (1)
-
Portoryko (8)
-
Reszta Świata (9)
-
Saint Lucia (4)
-
Seszele (6)
-
Trynidad i Tobago (17)
-
USA (10)
-
Wenezuela (18)
Pojemność
Zawartość alkoholu
-
0 % (1)
-
15 % (1)
-
17 % (1)
-
25 % (2)
-
30 % (4)
-
32 % (1)
-
34 % (1)
-
35 % (18)
-
37,5 % (31)
-
38 % (23)
-
40% (163)
-
41,2 % (2)
-
41,3 % (1)
-
42 % (9)
-
42,7% (1)
-
42,8 % (2)
-
42,9% (1)
-
43 % (19)
-
43,5 % (2)
-
43,6 % (1)
-
44 % (1)
-
44,5 % (1)
-
44,8 % (1)
-
45 % (6)
-
45,2 % (1)
-
45,7 % (1)
-
45,8 % (1)
-
46 % (4)
-
46,2 % (2)
-
47 % (3)
-
48 % (1)
-
48,4 % (1)
-
49,2 % (1)
-
49, 4% (1)
-
50 % (11)
-
50,2 % (1)
-
50,3 % (2)
-
51,9 % (1)
-
54 % (1)
-
54,5 % (1)
-
55 % (2)
-
57 % (2)
-
60 % (2)
-
63 % (2)
-
65 % (1)
-
69 % (3)
-
80 % (3)
Wiek
Charakter
Smak
Cena
-
od
do
Rum nierozerwalnie związany jest z trzciną cukrową i jej plantacjami na Karaibach. Odkrycie tych dalekich terytoriów było możliwe dzięki niestrudzonym marynarzom. Dziś rum jest kojarzony przede wszystkim żeglarzami i ludzi morza. Jest to mocny alkohol produkowany z melasy (substratem przy wyrobie cukru z trzciny cukrowej) czy bezpośrednio z soku pochodzącego z trzciny cukrowej. Rum musi zawierać co najmniej 37,5% alkoholu, żeby móc nazywać się rumem.
W powszechnej opinii rum kojarzy się z Karaibami. To tam po odkryciach geograficznych powstały największe plantacje tego surowca. Dziś rum może powstać na każdej szerokości geograficznej, ale to z Karaibów pochodzą najbardziej znane marki.
W Dobrych Flaszkach jesteśmy ekspertami od rumu. Mamy do zaoferowania najlepsze gatunki we wszystkich stylach: łagodne rumy hiszpańskie, cięższe i aromatyczne rumy angielskiego po lekkie i rzemieślnicze rumy francuskie.
Gatunki rumu
Biały rum
Nazywany również jasnym. Zazwyczaj nieleżakowany, a jeśli już to bardzo krótko do 3 lat. Jest lekki, neutralny w smaku, jednocześnie wyrazisty i alkoholowy. Idealnie sprawdza się w rozmaitych koktajlach. Do najpopularniejszych należą Mojito i Daquiri.
Złoty rum
Swój piękny złoty kolor zawdzięcza dodatkowi karmelu. Nie jest tak delikatny jak rum biały, jest bardziej krągły i karmelowy ale z powodzeniem może być używany w koktajlach. Najbardziej znanym sposobem picia złotego rumu jest drink Cuba Libre, czyli z dodatkiem coli i limonki.
Ciemny rum
Nazywany niekiedy czarnym. Kolor otrzymuje poprzez dodanie jeszcze większej ilości karmelu lub nawet melasy. O wiele bardziej aromatyczny niż rum biały czy rum złoty. Mogą pojawić się nuty przypalonego karmelu lub nuty ziołowe. Ten rum możemy pić z dodatkiem coli, piwa imbirowe czy na kostce lodu.