Wino Bonfils L'Esparrou Cabernet Sauvignon 0,75L
Opis
Piękny, głęboki czerwony kolor z drobnymi, świetlistymi refleksami. Ten cabernet sauvignon tryska smakiem czerwonych i czarnych jagód, uwydatnionym nutami przypraw i wanilii. Dobrze zbudowane, pełne i owocowe.
Langwedocja-Roussillon to jeden z najstarszych regionów winiarskich we Francji położony w południowej części kraju nad Morzem Śródziemnym, ciągnący się od Montpellier aż po granicę hiszpańską. Jest to największy winiarski rejon we Francji, w granicach którego znajduje się 40% powierzchni upraw wszystkich francuskich winnic – łącznie 340 000 ha upraw. Do głównych odmian czerwonych winorośli w tym regionie należą: Syrah, Grenache, Mouvedre, Carignan, Cinsault. Od wielu lat uprawiane są także międzynarodowe odmiany takie, jak: Merlot i Cabernet Sauvignon.
Wino pochodzi z bajkowej posiadłości Chateau l’Esparou, należącej do rodziny Bonfils, położonej nad Morzem Śródziemnym, niedaleko granicy z Hiszpanią, w której winorośle uprawiane były już ponad 800 lat temu.
ZAPACH:
czarna porzeczka, jeżyna, śliwka, papryka
SMAK:
dobra struktura, mocna tanina, sporo świeżości
FINISZ:
krótki, owocowy
Dane techniczne
Kolor | Czerwone |
Smak | Wytrawne |
Kraj | Francja |
Region | Langwedocja |
Charakter | Owocowe |
Pojemność | 750 ml |
Potrawy | Wieprzowina |