Wino Talbott Kali Hart Chardonnay 14,5% 0,75
Opis
Talbott Kali Hart Chardonnay to białe, wytrawne wino pochodzące ze Stanów Zjednoczonych. Wyprodukowane zostało w kalifornijskim miasteczku Monterey, położonym nad urokliwą zatoką o tej samej nazwie. Swój charakter zawdzięcza fermentacji malolaktycznej, która polega na przemianie kwasu jabłkowego w kwas mlekowy. Ten pierwszy naturalnie występuje w winie, podwyższając jego kwasowość. Odpowiedni poziom kwasowości jest bardzo pożądaną cechą wina, ponieważ przyjemnie podkreśla jego owocowy profil. Obecność kwasu mlekowego przekłada się z kolei na niższą kwasowość. Dzięki fermentacji malolaktycznej wino jest również bardziej stabilne.
Talbott Kali Hart Chardonnay w kieliszku zachwyca aromatem deseru crème brûlée, żółtych jabłek, ananasa oraz wanilii. Maślany posmak z subtelnymi, trawiastymi akcentami pozostawia na podniebieniu wyjątkowo ciekawe wrażenia. Wino jest delikatnie mineralne, posiada średnie ciało i zrównoważoną kwasowość. Jest to klasyczne, kalifornijskie Chardonnay. Doskonały towarzysz drobiu, tłustych ryb takich jak łosoś i tuńczyk oraz sałatek z kozim serem.
Aromat: żółte jabłka, dojrzałe gruszki, crème brûlée, masło
Smak: cytrusy, melon, wanilia, gałka muszkatołowa, dąb
Finisz: długi, kremowy
Dane techniczne
Kolor | Białe |
Smak | Wytrawne |
Kraj | USA |
Region | Kalifornia |
Pojemność | 750 ml |
Zawartość alkoholu | 14,5% |