Porta Monticano Prosecco Extra Dry pochodzi z regionu Veneto we Włoszech, znanego z doskonałej jakości win musujących. Produkowane ze szczepu Glera, wino ma jasno-słomkową barwę z zielonkawymi refleksami. W aromacie dominują świeże nuty gruszek, zielonych jabłek oraz cytrusów, wzbogacone o subtelne akcenty kwiatowe. Na podniebieniu wino jest rześkie, z delikatną słodyczą i wyraźnie odczuwalnymi bąbelkami, które nadają mu lekkości i elegancji. Prosecco Extra Dry to wino doskonale pasujące do lekkich przekąsek, sałatek, owoców morza i deserów, a także idealne jako aperitif.
Aromat:
Świeże gruszki, zielone jabłka, cytrusy oraz subtelne nuty kwiatowe.
Smak:
Delikatnie słodkie, z dobrze zbalansowaną kwasowością i przyjemnie orzeźwiającymi bąbelkami. Owocowe smaki jabłek, gruszek i cytrusów nadają winu lekkość i świeżość.
Finisz:
Orzeźwiający, owocowy, z delikatną słodyczą i kwiatowym wykończeniem.
Foodpairing:
Idealne jako aperitif, doskonale pasuje do sałatek, owoców morza, sushi, lekkich przekąsek i deserów owocowych.
Opis Producenta:
Porta Monticano to winiarnia z regionu Veneto, słynąca z produkcji wysokiej jakości prosecco. Dzięki tradycyjnym metodom produkcji i starannej selekcji winogron, Porta Monticano oferuje wina o wyjątkowej świeżości i elegancji, idealne na każdą okazję.
Hashtagi:
#PortaMonticano,
#ProseccoExtraDry,
#ItalianWine,
#WinePairing,
#WinoMusujące,
#WineLovers,
#WinoNaAperitif,
#FreshWine,
#Prosecco