Whisky Glenmorangie Signet 46% 0,7l
Opis
Glenmorangie – destylarnia whisky w miejscowości Tain położonej w regionie Highland w północnej Szkocji. Stworzyła ona najlepiej sprzedającą się dziś w Szkocji single malt whisky, jedną z najbardziej znanych i cenionych marek tego napoju, o tej samej zresztą nazwie, na świecie. Oficjalnym rokiem powstania destylarni Glenmorangie jest rok 1843, w którym William Matheson otrzymał licencję na destylację whisky. I chociaż jej produkcja ruszyła dopiero w listopadzie 1849 r., to historia napoju z posiadłości Morangie sięga wieku XVII. Z tego bowiem okresu pochodzą pierwsze wzmianki o destylacji whisky (wówczas jeszcze nielegalnej) w Tain.
Od samego początku whisky z Morangie cieszyła się dużym powodzeniem. Mimo prymitywnych, nawet jak na ówczesne czasy, warunków produkcji, w roku 1880 była eksportowana do Włoch i USA, a roczny wyrób przekraczał 90 tysięcy litrów.
W roku 1887 powstała firma Glenmorangie Distillery Co. Ltd. W roku 1918 Glenmorangie przeszła na własność rodziny Macdonald i należy odtąd do firmy Macdonald and Muir, pozostając jednak przy swojej dawnej nazwie.
Od końca XIX w. pracowało w destylarni od 12 do 16 osób, a od roku 1920 po dzień dzisiejszy zatrudnionych jest tam stale 16 osób (mężczyzn). O tym, że stało się to już tradycją informują nas etykietki na butelkach: "Handcrafted by the Sixteen Men of Tain" (Ręczna robota szesnastu mężczyzn z Tain). Glenmorangie Signet destylowana jest z tzw. czekoladowego słodu z Cadboll (30%) używanego do produkcji ciemnego piwa typu porter. Jim Murray w swojej Whisky Bible ocenił ją na 93/100.
ZAPACH:
Bardzo aromatyczny, nuty rodzynek, czekolady, kakao.
SMAK:
Słodki, nuty prażonych orzechów, czekolady, cynamonu, pomarańczy oraz słodu jęczmiennego.
FINISZ:
Długi, złożony, lekko owocowy.
Dane techniczne
Kraj | Szkocja |
Region | Highlands |
Pojemność | 700 ml |
Zawartość alkoholu | 46 % |
Rodzaj Whisky | Single Malt |
Smak | Słodko - Owocowa |
Produkt ekskluzywny | Tak |