Wino Ca di Rajo Marino Rosso IGT
Opis
Region Veneto „pozazdrościł” Toskanii jej supertoskanów. Marino Rosso może-my nazwać superwenetczykiem. Wino zrobione z czerwonego szczepu Raboso – endemicznego dla wschodniego Veneto - oraz Caberneta i Merlota. Fermentuje w dębowych kadziach, a później dojrzewa przez 14 m-cy w dębowych beczkach. Ciemnobordowe, gęste, wręcz tłuste. W nosie feeria zapachów: morela, czarna wiśnia, śliwka, cynamon, wanilia, pieprz. Wino o długim „ogonie”, ciężkiej taninie zrównoważonej miękką kwasowością. Pasuje do dziczyzny, tłustych dań oraz sera stravecchio.
ZAPACH: czarna wiśnia, śliwka, cynamon, wanilia, pieprz, nuty tostowe
SMAK: pełna budowa, dobra struktura, złożone, o zarysowanej taninie
FINISZ: długi pełen owocu, przypraw, pieprzu
Dane techniczne
Kolor | Czerwone |
Smak | Wytrawne |
Kraj | Włochy |
Charakter | Dojrzałe |
Pojemność | 750 ml |
Potrawy | Baranina / Jagnięcina |