Wino Vivaldi Valpolicella Ripasso DOC 0,75l.
Opis
Winogrona zbierane są ręcznie na początku października, a kolejno umieszczane w stalowych kadziach na okres 3 miesięcy. Następnie fermentują z Ripaso przez ok. 2 tygodnie. Intensywnie rubinowe o złożonych aromatach czerwonych owoców, korzeni i minerałów. Starzone w dębie, harmonijne i aksamitne na podniebieniu. Zrównoważona kwasowość i delikatne taniny. Świetnie pasuje do czerwonych mięs, potraw z grilla i dojrzewających serów. Podawać w temp. 16-18 stopni.Firma Vivaldi została założona w 2004 roku w regionie Valpolicella w północno-wschodniej części Włoch. Dzięki innowacyjnej metodzie uprawy winorośli z jedynego w swoim rodzaju terroir, wina te doskonale trafiają w gusta koneserów z różnych zakątków świata. Bardzo rygorystyczna kontrola całego cyklu produkcyjnego sprawia, że jakość oraz głębia smaku to cechy wyróżniające winiarnię i jej dorobek. Region Valpolicella to różnorodność, bogactwo i tradycja jednych z najbardziej pożądanych i poszukiwanych win na świecie. Szczególna uwaga jest poświęcana specjalnym technikom suszenia winogron przy produkcji Ripaso i Amarone.
Zapach:
czerwone owoce, korzenie, minerały
Smak:
harmonijne, aksamitne, zrównoważona kwasowość
Finisz:
delikatna tanina
Tagi:
• # Corwina
• #Corvignone
• #Rondinella
• #Włochy
Dane techniczne
Kolor | Czerwone |
Smak | Wytrawne |
Kraj | Włochy |
Region | Abruzja |
Charakter | Lekkie |
Pojemność | 750 ml |
Zawartość alkoholu | 13,5 % |