Wino Fortemasso Barolo DOCG Castelletto
Opis
Jedno z najsłynniejszych włoskich win. Pieczołowity proces produkcji polegał na wstępnej 10 dniowej fermentacji, później wino znów macerowało z wytłoczynami, następnie - by wino stało się stabilne - poddane było fermentacji malolaktycznej. Dojrzewało 30 miesięcy w beczce, by następnie przeleżeć kolejne 10 miesięcy w butelce, zanim trafiło na półkę. W efekcie otrzymujemy wino o świetlistym, rubinowym kolorze z subtelnymi pomarańczowymi przebłyskami. Hojny bukiet odsłania nuty fiołków, przypraw, siana i lukrecji. Na podniebieniu jest mocne, chrupkie i wytrawne. Długi finisz z wyraźną nutą lukrecji. Potencjał starzenia aż 20 lat. W zależności od wieku pasuje wpierw do dań z dziczyzny, w miarę starzenia będzie współgrało z długo dojrzewającymi serami, a nawet deserową czekoladą.
Dane techniczne
Kolor | Czerwone |
Smak | Wytrawne |
Kraj | Włochy |
Region | Piemont |
Charakter | Dojrzałe |
Pojemność | 750 ml |
Zawartość alkoholu | 14,5% |
Potrawy | Wołowina |