Kraj
Region
- Alto Adige (1)
- Alzacja (1)
- Andaluzja (2)
- Apulia (11)
- Aragonia (2)
- Bordeaux (6)
- Burgundia (4)
- Campania (4)
- Central Valley (1)
- Dao (2)
- Hesja Nadreńska (Rheinhessen) (1)
- Galicja (1)
- Kalifornia (5)
- Kastylia La Mancha (1)
- Kastylia-Leon (1)
- Katalonia (4)
- Langwedocja (5)
- Loara (2)
- Lisboa (1)
- Madeira (1)
- Marlborough (1)
- Mendoza (4)
- Navarra (1)
- Piemont (4)
- Rioja (2)
- Rheingau (1)
- Rodan (3)
- Rueda (1)
- South Australia (1)
- Sycylia (1)
- Toskania (5)
- Wagram (2)
- Valencia (8)
- Veneto (7)
- Minho (1)
Charakter
Pojemność
Zawartość alkoholu
Potrawy
Cena
-
od
do
Wino to popularny napój alkoholowy, który powstaje w wyniku fermentacji soku lub moszczu winogron. Podczas fermentacji drożdże naturalnie obecne na skórkach winogron przetwarzają cukry w owocach na alkohol etylowy i dwutlenek węgla.
Po zakończeniu fermentacji wino jest (często ale nie zawsze) poddawane procesowi dojrzewania w beczkach, co nadaje mu charakterystyczny smak i aromat. Wino może być białe, czerwone lub różowe i ma zwykle zawartość alkoholu od 5 do 20 procent objętościowo, w zależności od gatunku i sposobu produkcji.