Kraj
Pojemność
Zawartość alkoholu
- 0% (1)
- 15% (1)
- 17% (1)
- 25 % (1)
- 30 % (3)
- 32 % (1)
- 34 % (1)
- 35 % (18)
- 37,5 % (28)
- 38 % (20)
- 40% (148)
- 41,2 % (1)
- 41,3 % (1)
- 42 % (9)
- 42,7% (1)
- 42,8 % (2)
- 43 % (15)
- 43,5 % (2)
- 43,6% (1)
- 44,5 % (1)
- 44,8 % (1)
- 45 % (5)
- 45,2 % (1)
- 45,7% (1)
- 45,8 % (1)
- 46 % (4)
- 46,2 % (2)
- 47 % (3)
- 48 % (1)
- 48,4 % (1)
- 49,2 % (1)
- 49, 4% (1)
- 50 % (9)
- 50,2 % (1)
- 50,3 % (2)
- 51,9 % (1)
- 54 % (1)
- 54,5 % (1)
- 55 % (1)
- 57 % (2)
- 60 % (2)
- 63 % (2)
- 65 % (1)
- 69 % (3)
- 80 % (2)
Wiek
Cena
-
od
do
Rum nierozerwalnie związany jest z trzciną cukrową i jej plantacjami na Karaibach. Odkrycie tych dalekich terytoriów było możliwe dzięki niestrudzonym marynarzom. Dziś rum jest kojarzony przede wszystkim żeglarzami i ludzi morza. Jest to mocny alkohol produkowany z melasy (substratem przy wyrobie cukru z trzciny cukrowej) czy bezpośrednio z soku pochodzącego z trzciny cukrowej. Rum musi zawierać co najmniej 37,5% alkoholu, żeby móc nazywać się rumem.
W powszechnej opinii rum kojarzy się z Karaibami. To tam po odkryciach geograficznych powstały największe plantacje tego surowca. Dziś rum może powstać na każdej szerokości geograficznej, ale to z Karaibów pochodzą najbardziej znane marki.
W Dobrych Flaszkach jesteśmy ekspertami od rumu. Mamy do zaoferowania najlepsze gatunki we wszystkich stylach: łagodne rumy hiszpańskie, cięższe i aromatyczne rumy angielskiego po lekkie i rzemieślnicze rumy francuskie.
Gatunki rumu
Biały rum
Nazywany również jasnym. Zazwyczaj nieleżakowany, a jeśli już to bardzo krótko do 3 lat. Jest lekki, neutralny w smaku, jednocześnie wyrazisty i alkoholowy. Idealnie sprawdza się w rozmaitych koktajlach. Do najpopularniejszych należą Mojito i Daquiri.
Złoty rum
Swój piękny złoty kolor zawdzięcza dodatkowi karmelu. Nie jest tak delikatny jak rum biały, jest bardziej krągły i karmelowy ale z powodzeniem może być używany w koktajlach. Najbardziej znanym sposobem picia złotego rumu jest drink Cuba Libre, czyli z dodatkiem coli i limonki.
Ciemny rum
Nazywany niekiedy czarnym. Kolor otrzymuje poprzez dodanie jeszcze większej ilości karmelu lub nawet melasy. O wiele bardziej aromatyczny niż rum biały czy rum złoty. Mogą pojawić się nuty przypalonego karmelu lub nuty ziołowe. Ten rum możemy pić z dodatkiem coli, piwa imbirowe czy na kostce lodu.